When you take a look at carving knives you can see some fundamental differences:

1. On the one hand we have the so called carving chisels. This is a tool that looks a bit like a gauge with a wooden handle. The edge angle is somewhere between 20 and 35°, depending on the wood to carve and the type of wood.

  • Flacheisen werden Balleisen genannt haben eine Gerade Schneide. Es gibt sie mit ein- oder zweiseitige geschliffener Fase geschärft. Als Fachbegriff auch unter Stich 1 bekannt. Die Schneide ist gerade oder abgeschrägt und entweder einseitig oder Zweiseitig angeschliffen.
  • Hohleisen (Stich 2 bis 7) haben keine gerade Schneide, die in einem bestimmten Radius gebogen ist. Die geschliffene Fase liegt stets außen. Der Radius reicht von einer ganz leichten Wölbung, bis hin zur U-Form; hat der Radius die U-Form erreicht spricht man bei den Messern von Bohrern .
  • Daneben gibt es noch etliche Sonderformen der Schneiden, wie beispielsweise die V-Form (=Gaißfuß), geschweifte oder gar kastenförmige Schneiden.

These chisels are available in different widths. the smallest chisel starts at 0,5mm and goes up to 70mm.

Regarding the length of the chisels we also can see differences. There are also straight chisels and some which are somehow bend  - a little bit like a spoon. We can use it to reach unaccessible areas.

2. Besides this there are other knives which look more like knives we normally know.

The blades can have very different forms, depending on their use. For example for details or a Schaller-knife or a Canard-knife In most cases the difference is just the blade.